donderdag 18 juli 2013

Kate

Ineke Kraijo
Het is 1845 in Ierland. Kate leeft samen met haar familie op een klein boerderijtje op het land van de adel. Als haar moeder en de pasgeboren baby overlijden bij de bevalling, en haar vader vlucht om geld te gaan verdienen, staat ze er met haar broertjes alleen voor. Uiteindelijk kunnen ze de pacht niet meer betalen en worden ze uit hun huisje gezet, blootgesteld aan gevaren als ziektes, rovers en honger. Samen met nog meer jonge mensen gaan ze vechten voor de vrijheid van de Ieren tegen de overheersing van de Engelse adel.

Normaal ben ik niet zo in voor dit soort verhalen, maar dit verhaal was verbazingwekkend goed. Het laat je de harde realiteit zien van het eenvoudige leven van toen. Je merkt ook hoe sterk de relatie was met de godsdienst, ze bidden namelijk voor alles. Hoewel ze er in het boek ook achter komen dat je soms ook zelf wat moet ondernemen, in plaats van bidden dat God er voor zorgt.
Kate, de hoofdpersoon, is heel dapper en verzorgend. Ze neemt de taak van de moederfiguur op zich en zelfs soms die van de vaderfiguur. Daardoor krijg je respect voor haar, vooral omdat het verhaal echt gebeurd zou kunnen zijn.
Het is heel mooi geschreven, het leest fijn en makkelijk door. Wel een beetje ouderwets soms, maar niet vervelend.  Ook de cover vind ik goed uitgekozen, het beeldt het meisje af dat ik in gedachten had bij Kate. Waarschijnlijk is enige echte minpuntje de Ierse woorden die in de tekst staan. Je moest ze zelf achterin opzoeken en dan werd je weer uit het verhaal gehaald. Het idee is leuk, maar niet erg praktisch.
(Kerntitel voor de Jonge Jury 2014)

Jetske van Veen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten